Bricks
Scribble
picture
picture

Драги наши ученици...

Пред да се запознаете со лектирите и делата, зад чија обработка стои тим од неверојатно талентирани лица, со многу освоени награди во и надвор од границите на Македонија, сакаме да напоменеме дека, понудените дела и лектири (како за основно, така и за средно образование) претставуваат ДЕЛ од богатиот спектар на материјали кои ги поседуваме. Доколку сакате да обработиме дело или лектира кое не е понудено, слободно контактирајте не и ние со задоволство ќе го направиме тоа за вас.

ЛЕКТИРИ ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ:

1. Белото циганче - Видое Подгорец

2. Бојан - Глигор Поповски

3. Втората смена - Велко Неделковски

4. Големи и мали - Бошко Смаќовски

5. Девојките на Марко - Оливера Николова

6. Деца - Иво Андриќ

7. Еднорогиот Елен - Рифат Кукај

8. Македонски народни хумористични приказни

9. Марта - Горјан Петревски

10. Оливер Твист - Чарлс Дикенс

11. Повик на дивината - Џек Лондон

12. Поетска читанка -Избор од Мак. и светска поезија за деца

13. Прва љубов - Иван Сергеевич Тургенев

14. Прекрасното патување на Нилс Холгерсон - С. Лагерлев

15. Раскази - Николај Хајтов

16. Робинзон Крусо - Даниел Дефо

17. Силјан Штркот - Марко Цепенков

18. Сребрените снегови - Живко Чинго

19. Срце - Едмондо де Амичис

20. Улавите години - Бранко Ќопиќ

21. Хајди - Јохана Шпири

22. Хаклбери Фин - Марк Твен

23. Чорбаџи Теодос - Васил Иљоски

24. 20. 000 милји под морето - Жил Верн

ЛЕКТИРИ И ДЕЛА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ:

1. Александар Македонски - Жан Расин

2. Басни - Лафонтен

3. Бели Мугри - Кочо Рацин

4. Библијата

5. Божествена комедија (Пеколот) - Данте Алигиери

6. Гарванот - Едгар Алан По

7. Гилгамеш - Сумерска литература

8. Големата вода - Живко Чинго

9. Декамерон - Џовани Бокачо

10. Дениција и Пиреј - Петре М. Андреевски

11. Диво Месо - Горан Стефановски

12. Дон Кихот - Мигел де Сервантес

13. Евгениј Онегин - Александар Сергеевич Пушкин

14. Житието на Кирил - Панонски легенди

15. Житието на Методиј - Панонски легенди

16. Зборникот на Миладиновци

17. Злосторство и казна - Фјодор Михајлович Достоевски

18. Зора зад аголот - Димитар Солев

19. Илијада - Хомер

20. Кандид - Волтер

21. Канцониерот - Франческо Петрарка

22. Клетници - Виктор Иго

23. Крпен живот - Стале Попов

24. Македонска крвава свадба - Војдан П. Г. Чернодрински

25. Малечката Фадета - Жорж Санд

26. Огледало - Кирил Пејчиновиќ

27. О писменех - Црноризец Храбар

28. Парадоксот на Диоген - Томе Арсовски

29. Парите се отепувачка - Ристо Крле

30. Печалбари - Антон Панов

31. Поетско творештво на Ацо Шопов

32. Поетско творештво на Блаже Конески

33. Поетско творештво на Владо Урошевиќ

34. Поетско творештво на Гане Тодоровски

35. Поетско творештво на Константин Миладинов

36. Поетско творештво на Матеја Матевски

37. Поетско творештво на Радован Павловски

38. Похвално слово - Климент Охридски

39. Проклета авлија - Иво Андриќ

40. Пустина - Ѓорѓи Абаџиев

41. Раскази - Антон П. Чехов

42. Сердарот - Григор Прличев

43. Сид - Пјер Корнеј

44. Слово за празниците - Кирил Пејчиновиќ

45. Слово заради завист - Јоаким Крчовски

46. Смрт во Венеција - Томас Ман

47. Сон на летната ноќ - Шекспир

48. Странецот - Албер Ками

49. Странствувањето на Чајлд Харолд - Џорџ Гордон Бајрон

50. Судбината на човекот - Михаил Шолохов

51. Тартиф - Молиер

52. Тристан и Изолда

53. Труд ми е името - Јордан Хаџи Константинов - Џинот

54. Улица - Славко Јаневски

55. Хамлет - Шекспир

56. Цвеќиња на злото - Шарл Бодлер

57. Црнила - Коле Чашуле

58. Црно семе - Ташко Георгиевски

59. Чекајќи го Годо - Семјуел Бекет

60. Чичко Горио - Оноре де Балзак

61. Чорбаџи Теодос - Васил Иљоски

62. Шагринска кожа - Оноре де Балзак

Земи есеј

Mess Line
Дома
Есеи
Преводи и друго
Поезија
Презентации
Семинарски
Лектири и Дела
Ценовник
Контакт
This Site Was Created Using Wix.com . Create Your Own Site for Free >>Start